Tuesday, 28 October 2014

Resepi Jus Tembikai Shake

Assalamualaikum cute...

 

Tengok apa tu? Jus Tembikai Shake lah. Malam ni Ira rajin cari resepi kat google then share terus kat korang. Kalaulah Ira ada rezeki lebih, boleh buat! Hihi sedap weh kalau minum panas-panas. Meleleh air liur ni den ni. Haha.

Bahan-Bahan :

2 potong tembikai merah
3 cawan air
1 cawan susu segar
3 sudu besar gula 
   * mengikut kesesuaian tembikai jikalau tembikai yang dibeli tu kurang manis 
   * boleh diletakkan sehingga 3 sudu, tetapi jika tembikai itu sudah manis cukup saja 
     1sudu. 
2 cawan ais 
secubit garam
Ais kiub (sebagai pelengkap kesejukan :))
   *terpulang kepada individu untuk meletakkan Ais kiub ini.
 

Caranya:

Potong buah tembikai halus-halus.
penyediaan jus tembikai
 
Letakkan gula, garam, susu segar, air, 2 cawan ais dan 2 potong tembikai merah di dalam blender.
cara buat jus tembikai

 

Blend kesemua bahan di atas sehingga sebati kecuali ais kiub.
bahan jus tembikai



Hidangkan dan letakkan ais kiub.
juadah jus tembikai



Membuat Jus Tembikai Shake ini amatlah mudah, jikalau lebih rajin lagi boleh tambahkan sentuhan yang lebih kreatif. Bolehlah cuba di rumah bersama-sama keluarga yang tersayang^^

Selamat Mencuba !


No comments: