Tuesday, 24 February 2015

Rahsia Bulan Kelahiran

Rahsia Bulan Kelahiran – Hasil Kajian Dato Fadhilah Kamsah

RAHSIA-BULAN-LAHIR

Rahsia Bulan Kelahiran – Hasil Kajian Dato Fadhilah Kamsah Selama 25 Tahun


JANUARI

# bercita-cita tinggi dan orangnya serius

# suka mendidik dan dididik

# sangat mudah melihat kelemahan orang dan suka mengkritik

# rajin dan setiap yg dibuat nampak keuntungan

# suka smart, kemas dan teratur bersifat sensitif ,berfikiran mendalam

# pandai mengambil hati org lain pendiam kecuali telah dirangsang

# agak pemalu


# daya tumpuan yang sangat tinggi mudah mendisiplinkan diri sendiri # badannya sihat tetapi mudah diserang selsema

# bersikap romantik tetapi tidak pandai mempamirkannya

# cukup sayang pd kanak-kanak

# suka duduk rumah

# setia pada segala-galanya

# perlu belajar kemahiran sosial

# cukup cemburu yg sangat tinggi

FEBRUARI

# berfikiran abstrak

# sukakan benda yang reality dan abstrak

# inteligent, bijak dan genius

# berpesonality yg mudah berubah

# mudah menawan org lain

# agak pendiam. Pemalu dan rendah diri

# jujur dan setia pd segalanya

# keras hati untuk mencapai matlamat

# tidak suka dikongkong

# mudah memberontak apabila dikongkong

# suka kegiatan yg lasak

# emosinya mudah terluka dan sgt sensitif

# mudah mempamirkan marahnya

# tidak suka benda yg remeh-temeh

# suka berkawan tapi kurang mempamerkannya

# sangat berani dan suka memberontak

# bercita-cita tinggi dan suke berangan-angan dan ada harapan utk

merealisasikan impiannya

# pemerhatian yg tajam

# suka hiburan dan sukan

# suka benda yg bersifat seni

# sangat romantik pada dalaman tetapi tidak pada luaran

# berkecenderungan pd benda yg tahyul

# amat mudah dan boleh menjadi terlalu boros

# belajar untuk mempamirkan emosi

MAC

# berpesonaliti yg menarik dan menawan

# mudah didampingi

# sgt pemalu dan pemendam rasa

# sgt baik secara semulajadi, jujur pemurah dan mudah simpati

# sgt sensitif pd perkataan yg dituturkan dan alam persekitaran

#suka pada kedamaian

# sgt peka kepada orang lain

# sesuai dgn kerjaya yg memberi khidmat kepada org lain

# tidak cepat marah dan sangat amanah

# tahu balas budi dan tahu kenang budi

# pemerhatian dan penilaian yg sangat tajam

# kecenderungan utk berdendam jika tidak dikawal

# suka berangan-angan

# suka melancong

# sgt manja dan suka diberi perhatian yg sangat tinggi

# kelam kabut dalam memilih pasangan

# suka dgn hiasan rumahtangga

# punya bakat seni dalalm bidang muzik

# kecenderungan kepada benda yang istimewa dan baik

# jgn terlalu moody.

APRIL

# sgt aktif dan dinamik

# cepat bertindak buat keputusan tetapi cepat menyesal

# sgt menarik dan pandai manjakan diri

# punya daya mental yg sangat kuat

# suka diberi perhatian

# sgt diplomatik (pandai memujuk ).berkawan dan pandai menyelesaikan masalah org

# sgt berani dan tiada perasaan takut

# suka adventure, pengasih, penyayang, sopan santun dan pemurah

# emosi cepat terusik

# try control the emotion

# kecenderungan bersifat dendam

# agresif, kelam kabut utk membuat keputusan

# kuat daya ingatan

# gerak hati yg sangat kuat

# pandai mendorong diri sendiri dan memotivasikan org lain

# berpenyakit disekitar kepala dan dada

# sgt cemburu dan terlalu cemburu

MEI

# kekerasan hati & degil

# kuat semangat & bermotivasi tinggi

# pemikiran yg tajam

# mudah marah apabila tidak dikawal

# pandai menarik hati org lain & menarik perhatian

# perasaan yg amat mendalam

# cantik dr segi mental & fizikal

# tidak perlu dimotivasikan

# tetap pendirian tetapi mudah dipengaruhi oleh org lain

# mudah dipujuk

# bersikap sistematik (otak kiri)

# suka berangan

# kuat daya firasat memahami apa yg terlintas di hati org lain tanpa diberitahu

# bahagian telinga & leher mudah diserang penyakit

# daya khayalan yg tinggi

# permikiran yg tajam

# pandai berdebat

# fizikal yg baik

# kelemahan sistem pernafasan

# suka sastera,seni & muzik serta melancong

# tidak berapa suka duduk dirumah

# tidak boleh duduk diam

# tidak punya ramai anak

# rajin dan bersemangat tinggi

# agak boros

JUN

# berfikiran jauh & berwawasan

# mudah ditawan krn sikap baik

# berperangai yg lemah lembut

# mudah berubah sikap,perangai,idea @mood

# idea yg terlalu banyak dikepala

# bersikap sensitif

# otaknya aktif (sentiasa berfikir)

# sukar melakukan sesuatu dgn segera

# bersikap suka menangguh-nangguh

# bersikap terlalu memilih & mahukan yg terbaik

# cepat marah & cepat sejuk

# suka bercakap & berdebat

# suka buat lawak & bergurau

# otaknya cerdas berangan-angan

# mudah berkawan & pandai berkawan

# org yg sangat tertib

# pandai mempamerkan sikap

# mudah kecil hati

# mudah kena selsema

# suka berkemas

# cepat rasa bosan

# sikap terlalu memilih & cerewet

# kurang mempamerkan perasaan

# lambat nak sembuh apabila terluka hati

# suka kepada barang yang berjenama

# mudah menjadi eksekutif

# kedegilan yg tidak terkawal

# sesiapa yg memuji saya adalah musuh saya tetapi siapa menegur saya adalah kawan saya.

JULAI

# Sangat seronok didamping

# Banyak berahsia dan sukar dimengerti terutamanya lelaki

# Agak pendiam kecuali dirangsang

# Ada harga dan maruah diri

# Tak suka menyusahkan orang lain tapi tidak marah apabila disusahkan

# Mudah dipujuk dan bercakap lurus

# Sangat menjaga hati orang lain

# Sangat peramah

# Emosi sangat mendalam tapi mudah terluka hatinya

# berjiwa sentimental

# jarang berdendam

# mudah memaafkan tapi sukar melupakan

# tidak suka benda remeh-temeh

# membimbing cara fizikal dan mental

# sgt peka, caring dan mengasihi serta penyayang

# layanan yg serupa dgn semua orang

# tinggi daya simpati

# pemerhatian yg tajam

# suka menilai org lain dgn pemerhatian

# mudah dan rajin belajar

# suka muhasabah diri

# suka megenangkan peristiwa atau kawan lama

# suka mendiamkan diri

# suka duduk dirumah

# suka tunggu kawan tapi tak cari kawan

# tak agresif kecuali terpaksa

# lemah dari segi kesihatan perut

# mudah gemuk kawal tak kawal diet

# minta disayangi

# mudah terluka hati tapi lambat pulih

# terlalu mengambil berat

# rajin dalam membuat kerja

OGOS

# suka berlawak

# mudah tertawan kepadanya

# sopan santun dan caring terhadap org lain

# berani dan tidak tahu takut

# orgnya agak tegas & bersikap kepimpinan

# pandai pujuk org lain

# terlalu pemurah & bersikap ego

# nilai harga diri yg sangat tinggi

# dahagakan pujian

# semangat juang yg luar biasa

# cepat marah & mudah mengamuk

# mudah marah apabila cakapnya dilawan

# sangat cemburu

# daya pemerhatian yg tajam & teliti

# cepat berfikir

# fikiran yg berdikari

# suka memimpin & dipimpin

# sifat suka berangan

# berbakat dlm seni lukis,hiburan & silat

# sangat sensitif tapi tidak mudah merajuk

# cepat apabila ditimpa penyakit

# belajar utk relax

# sikap kelam kabut

# romantik ,pengasih,penyayang

# suka mencari kawan

SEPTEMBER

# sangat bersopan santun & bertolak ansur

# sangat cermat,teliti & teratur

# suka menegur kesilapan org lain & mengkritik

# pendiam tapi pandai bercakap

# sikap sangat cool, sangat baik & mudah simpati

# sangat perihatin & terperinci,amanah,setia & jujur

# kerja yg dilakukan sangat sempurna

# sangat sensitif yg tidak diketahui

# org yg banyak berfikir # otak bijak & mudah belajar

# suka mencari maklumat

# kawal diri dari terlalu mengkritik

# pandai mendorong diri sendiri

# mudah memahami org lain(daya firasat yg tinggi) krn banyak simpan

rahsia

# suka sukan,hiburan & melancong

# kurang menunjukkan perasaannya

# terluka hatinya sangat lama disimpan

# terlalu memilih pasangan

# sukakan benda yg luas

# bersistematik

OKTOBER

# suka sembang

# suka org yg sayang padanya

# suka ambil jln tengah

# sangat menawan & sopan santun

# kecantikan luar & dalam

# tidak pandai berbohong & berpura-pura

# mudah rasa simpati,baik pentingkan kawan

# sentiasa berkawan

# hatinya mudah terusik tetapi merajuknya tak lama

# cepat marah

# macam pentingkan diri sendiri

# tidak menolong org kecuali diminta

# suka melihat dari perspektifnya sendiri

# tidak suka terima pandangan org lain

# emosi yg mudah terusik

# suka berangan & pandai bercakap

# mosi yg kelam kabut

# daya firasat yg sangat kuat (terutamanya perempuan)

# suka melancong,bidang sastera & seni

# pengasih ,penyayang & lemah lembut

# romantik dlm percintaan

# mudah terusik hati & cemburu

# ambil berat tentang org lain

# suka kegiatan luar

# org yg adil

# boros & mudah dipengaruhi persekitaran

# mudah patah semangat

NOVEMBER

# banyak idea dalam perkara

# sukar utk dimengertikan atau difahami sikapnya

# berfikiran kehadapan

# berfikiran unik dan bijak

# penuh dgn idea-idea baru yg luar biasa

# pemikiran yg tajam

# daya firasat yg sgt halus dan tinggi

# bagus utk jadi doktor

# cermat dan teliti

# personality dinamik

# sifat yg berahsia, pandai mencungkil dan mencari rahsia

# banyak berfikir, kurang bercakap tetapi mesra # berani, pemurah setia dan byk kesabaran

# terlalu degil dan keras hati apabila hendak. Diusahakan sehingga berjaya

# tak suka marah kecuali digugat

# mudah ambil berat terhadap orang lain

# pandai muhasabah diri

# cara berfikir lain dari org lain

# otak yg sangat tajam

# pandai mendorong diri sendiri

#tidak hargai pujian

# kekuatan semangat dan daya juang yg sgt tinggi dan apabila hendak sesuatu

# cuba sampai berjaya

# badan yg tough

# kasih sayang dan emosi yang sangat mendalam

# romantik

# tidak pasti dgn hubungan kasih sayang

# suka duduk dirumah

# sangat rajin dan berkemampuan tinggi

# amanah, jujur setia dan pandai berahsia

# tidak berapa berjaya dalam mengawal emosi

# bercita-cita tinggi

# perangai tidak dapat diramal dan mudah berubah-ubah

DISEMBER

# Sangat setia dan pemurah

# Bersifat patriotik

# Sangat aktif dalam permainan dan pergaulan

# Sikap kurang sabar dan tergesa-gesa

# Bercita-cita tinggi

# Suka menjadi orang yang berpengaruh dlm organisasi

# seronok didampingi

# Suka bercampur dgn org

# Suka dipuji, diberi perhatian dan suka dibelai

# Sangat jujur amanah dan bertolak ansur

# Tidak pandai berpura-pura

# Cepat marah

# Perangai yg berubah-ubah

# Tidak ego walaupun harga diri yang sangat tinggi

# Benci pada kongkongan

# Suka berlawak

# Pandai buat lawak dan berfikiran dgn logik


Korang punya bulan yang mana satu? Ira bulan 7 :) Hehe. Bagilah comment, korang punya yang mana satu...

Monday, 23 February 2015

Kebaikan Bedak Sejuk

Assalamualaikum...

Banyak sebenarnya kelebihan pakai bedak sejuk ni.Bukan perempuan je boleh pakai,lelaki pun boleh.Kalau lelaki yang ada kulit mulus macam Mr Jocko ni,tak perlu pakai dah.Hehehe.Lainlah dengan Farid Laham pakai Garnier For Men je.Padanlah kulit u makin hari makin gebus je.Abang Jamiee pulak pakai petua nenek moyang je.Nak berguru dengan abang Jamiee?Boleh sangat lah..Jimat kos.Cara pemakaian bedak sejuk ni pun bukan susah sangat.

1.Melicinkan kulit muka

2.Memberi kesegaran pada kulit

3.Mengurangkan penghasilan minyak di kulit muka

4.Menanggalkan sel kulit mati

5.Membantu menyejukkan kulit

6.Membersih dan menegangkan wajah

7.Membantu pengecutan jerawat

Bedak sejuk dibuat dari beras yang direndam selama 44 hari mengikut petua nenek moyang dahulu.

Kebaikan Bedak Sejuk

Patutla kulit muka tokwan tak ada jerawat masa dia muda-muda dulu(tokwan FA cerita).Dan padanlah kulit muka kawan FA yang pakai bedak sejuk ni cantik je.Mulus pulak tu.Jeles pulak kita tengok.Tapi sebenarnya atas rajin dengan malas sahaja nak jaga muka.Hehe.
Selain bedak sejuk,bedak AAA atau dikenali bedak 3A juga famous masa zaman tokwan dulu
Lepas ni kena rajinkan diri pakai bedak sejuk tiap-tiap malam.Kalau nak jaga muka tanpa berbelanja lebih,maka korang kena cuba pakai bedak sejuk la yer.Tak keluarkan modal banyak pun.Tak sampai RM10.Hehe
Cantik itu subjektif dan ianya kurniaan Tuhan kepada kita.Maka hargailah pemberianNya sebaiknya.
Sumber : Dunia Farisya

Segmen 12 Jam Bloglist #13 Mialiana.com


Pencarian bloglist bagi bulan Mac dan April 2015 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 23 Februari 2015, iaitu tepat jam 11.30 pagi sehingga 11.30 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 12 Jam Bloglist #13 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

12 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 28 Februari 2015.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...