Tuesday, 31 May 2016

Dunia macam drama!

Assalamualaikum...


Now I can't believe anyone anymore because everything that I hear are only half of what I see. That quote are very true of my life. I'm not understand why this world always like drama! I hate all of this drama. Sometime I think there was not deal. I have know many people that always give me nasihat about life. Maaf, Ira speaking sikit.

Umur sekarang lah Ira nak kenal dengan ramai orang. Orang cakap start umut 17 tahun hingga 22 tahun ni kita kenal dengan bermacam macam orang. Tak kiralah perangai dia macam mana, hidup dia, kisah dia. Kita tak tahu lah kan? Kita ni siapa nak tahu semua pasal korang? Tu semua kerja Allah swt. Kita hanya mampu merancang.

Sekarang Ira cuma nak luah kan rasa syukur sebab hati Ira lega. Lega bila dah maafkan semua orang. Walaupun dia tak buat salah, Ira tetap maafkan. Nanti bila mati susah. Apa yang Ira nak fokus kat sini ialah tentang hidup. Tujuan Ira bukan nak bukak aib tapi pandangan dan berdasarkan apa yang Ira nampak dengan mata kepala Ira sendiri.

Walaupun Ira ni bukanlah baik sangat tapi apa yang terdetik kat fikiran Ira ni semua betul. Kadang kadang Ira selalu tertanya tanya, kenapa Allah swt uji aku macam ni? Uji orang miskin tu macam tu? Uji orang kaya tu macam tu pulak? Hmmm, semuanya ada hikmahnya. Ada kebahagiaan di sebaliknya. Hidup dengan percintaanlah yang paling banyak dugaannya. Antaranya, dugaan nak elak daripada zina. Zina mata, zina mulut, zina hati dan sebagainya. Memang susah  nak elak semua benda tu.

Ira jujur, Ira ni bukannya alim sangat. Ira mengaku yang Ira pun pernah cintakan seseorang. Tapi Ira masih waras lagi. Ira takkan buat kerja gila. Iman Ira masih kuat. Hanya Allah swt, Nabi Muhammad SAW, keluarga yang Ira cintai. Kawan kawan? Kawan kawan dengan cinta, tu belakang cerita. Sebab dua benda tu banyak penggantinya. Kalau hilang yang tu, dapat yang baru. 

Nak kahwin pun banyak dugaan. That's why, ramai yang cakap kahwin tu sekali aje. Yang sekali tulah biar meriah. Insya-Allah...



Saturday, 21 May 2016

Pretty like Elsa!

Assalamualaikum...

Actually, I really want to be pretty like Elsa. Who is Elsa? She is important character in film Frozen. At first, I'm just look short trailer in tv. I think the film was boring but when I watch, the film is so interesting. I can't believe that Elsa can freeze everything. Only her can do. But Ana, her sister can't do freeze like her. I like the film so much. I love the character Elsa. She is so pretty. Her skin like ice. If you all don't believe, try watching the film! You can watch it at youtube or buy the CD.

Now, I want tell you all about something that I really want to be. I want to be pretty. Sometime I was shy when my face grow to many pimples. I know my skin is so sensitive with sun. That's why I should care about my face. I use skin care to keep my face clean. But now, my face have too many pimples at forehead.

When I look my friend getting pretty and flawless, I'm so jealous you know! I jealous because they have flawless skin and good in dressing. They know how to become gorgeus! Sometime I look them like an artist. An actress too. Talk about actress, I haven't meet them. Can you help me? Help me to be an actress. So I can meet my favourite actor and actress easily. Argh! Are you think I'm too over? Hehe.

Look at me, just selfie at home. I hope one day, I can travel at interesting place. Do you know at Malaysia have many interesting place that we don't know? Err, like Zoo Negara, Pantai Morib. Genting Highland, ICT, Sunway Lagoon and every state have their own theme park. Am I right? Yeah!






KERJAYA SEORANG GADIS

Assalamualaikum...

Ramai orang kat dunia ni mesti nak yang terbaik untuk hidup dia orang kan? Samalah macam Ira. Ira pun nak yang terbaik dalam hidup Ira. Sekarang ni tak semestinya belajar 6 jam kat rumah sampai terjenggil biji mata boleh mintak kerja yang bagus bagus. Sebenarnya tak pun. Sekarang mana mana kita boleh belajar. Nak ambik kemahiran pun boleh. Tapi Ira tak cakap semua eh. Kalau ada duit lebihlah. Siapa yang lahir dari keluarga yang berada tu pun tak kisah. Tapi berada tak berada, sekarang dah boleh buat pinjaman kat mana mana bank untuk sambung belajar. Hehe.

Sekarang ni Ira nak kongsi dengan korang tentang impian Ira. Walaupun korang nampak Ira ni otak gila gila, pendiam ke, nampak macam bodoh tak tahu apa apa ke en. Ira pun ada cita cita dan impian jugak. Ira dah tetapkan masa depan Ira. Ira dah cakap dengan diri sendiri, dengan keluarga, kawan kawan yang Ira nak kerja dulu baru sambung belajar. Ye eh? Macam ni sebenarnya... Cari kerja, ENJOY, tolong family and then barulah sambung belajar. Jodoh? Itu kemudian. Belum terlintas lagi pasal tu. Padahal fikir jugak haha...

Memang betul. Itulah yang Ira harapkan selama ni. Ira nak bahagiakan hidup family Ira dulu. Korang nak tau tak kenapa Ira caps lock perkataan enjoy tu? Sebab... Ira nak masa muda Ira seronok macam orang lain. Orang lain boleh, Ira pun nak jugak! Enjoy tu berpada padalah. Simpan sikit duit untuk sambung belajar. Mungkin umur Ira dalam 20-an, Ira nak sambung belajar. Buat masa sekarang ni, enjoylah babe...

Azam Ira, kalau boleh Ira nak berubah. Jadi yang lebih baik lagi. Ira nak sempurnakan hijab Ira dulu. Lepas spm ni. Yalah, sekarang kan hijab Ira tak betul. Pakai tudung pastu kadang kadang pakai lengan pendek. Hati Ira memang dah lama nak berubah cuma keadaan yang tak mengizinkan. Insya-Allah satu hari nanti Ira akan tunaikan hajat Ira untuk menutup aurat dengan sempurna. Ira nak jaga solat Ira. Itu yang penting.

Cakap pasal kerjaya, Ira ni semua benda Ira minat. Nak jadi doktor psikologi, penulis, pelukis, usahawan, nurse, staff nurse, artis, pelakon, model, ahli pengkaji dunia... Ceh! Banyak gila cita cita kau! Yes, memang banyak pun. Sebab tulah Ira tak tau nak jadi apa. Semua Ira minat. Buat kek pun minat hihi. So korang rasa Ira patut pilih kerjaya yang mana? Pengomen cita cita terbanyak, Ira akan pilih cita cita tu. Kalau boleh bagilah dorongan kat Ira yang masih setahun jagung ni. Sportinglahh sikit :)

Sekian. Doakan Ira berjaya ya!