Saturday, 21 May 2016

KERJAYA SEORANG GADIS

Assalamualaikum...

Ramai orang kat dunia ni mesti nak yang terbaik untuk hidup dia orang kan? Samalah macam Ira. Ira pun nak yang terbaik dalam hidup Ira. Sekarang ni tak semestinya belajar 6 jam kat rumah sampai terjenggil biji mata boleh mintak kerja yang bagus bagus. Sebenarnya tak pun. Sekarang mana mana kita boleh belajar. Nak ambik kemahiran pun boleh. Tapi Ira tak cakap semua eh. Kalau ada duit lebihlah. Siapa yang lahir dari keluarga yang berada tu pun tak kisah. Tapi berada tak berada, sekarang dah boleh buat pinjaman kat mana mana bank untuk sambung belajar. Hehe.

Sekarang ni Ira nak kongsi dengan korang tentang impian Ira. Walaupun korang nampak Ira ni otak gila gila, pendiam ke, nampak macam bodoh tak tahu apa apa ke en. Ira pun ada cita cita dan impian jugak. Ira dah tetapkan masa depan Ira. Ira dah cakap dengan diri sendiri, dengan keluarga, kawan kawan yang Ira nak kerja dulu baru sambung belajar. Ye eh? Macam ni sebenarnya... Cari kerja, ENJOY, tolong family and then barulah sambung belajar. Jodoh? Itu kemudian. Belum terlintas lagi pasal tu. Padahal fikir jugak haha...

Memang betul. Itulah yang Ira harapkan selama ni. Ira nak bahagiakan hidup family Ira dulu. Korang nak tau tak kenapa Ira caps lock perkataan enjoy tu? Sebab... Ira nak masa muda Ira seronok macam orang lain. Orang lain boleh, Ira pun nak jugak! Enjoy tu berpada padalah. Simpan sikit duit untuk sambung belajar. Mungkin umur Ira dalam 20-an, Ira nak sambung belajar. Buat masa sekarang ni, enjoylah babe...

Azam Ira, kalau boleh Ira nak berubah. Jadi yang lebih baik lagi. Ira nak sempurnakan hijab Ira dulu. Lepas spm ni. Yalah, sekarang kan hijab Ira tak betul. Pakai tudung pastu kadang kadang pakai lengan pendek. Hati Ira memang dah lama nak berubah cuma keadaan yang tak mengizinkan. Insya-Allah satu hari nanti Ira akan tunaikan hajat Ira untuk menutup aurat dengan sempurna. Ira nak jaga solat Ira. Itu yang penting.

Cakap pasal kerjaya, Ira ni semua benda Ira minat. Nak jadi doktor psikologi, penulis, pelukis, usahawan, nurse, staff nurse, artis, pelakon, model, ahli pengkaji dunia... Ceh! Banyak gila cita cita kau! Yes, memang banyak pun. Sebab tulah Ira tak tau nak jadi apa. Semua Ira minat. Buat kek pun minat hihi. So korang rasa Ira patut pilih kerjaya yang mana? Pengomen cita cita terbanyak, Ira akan pilih cita cita tu. Kalau boleh bagilah dorongan kat Ira yang masih setahun jagung ni. Sportinglahh sikit :)

Sekian. Doakan Ira berjaya ya!




No comments: