Monday, 11 September 2017

Linton University College

Image result for linton university college mantin

Assalamualaikum... 

Sekarang ni blog Ira betul2 dah berhabuk sebab busy sangat. Nak kata busy, takdelah busy mana cuma sibuk dengan kelas kat kolej jelah. Ingat hari ni nak research nota untuk presentation. So, disebabkan tak belajar satu apa lagi Ira malas. Yelah, kalau dah belajar sikit tahulah at least sikit. Hmm, dah lupakan. Nak fokus tulis entry kat blog. 

Kalau korang pernah bukak kat tab bahagian UNIVERSITY ni korang tahulah u mana yang Ira pernah pergi and buat student visit. Now Ira nak kongsikan dengan korang tentang u Ira sendiri. Tempat di mana Ira belajar sekarang. 

LINTON UNIVERSITY COLLEGE

Pernah dengar kolej ni? Sure Ira tahu ada yang pernah, ada yang tahu gitu2 je dan ada yang tak pernah dengar langsung pasal kolej ni. Ni kolej swasta yang telah diiktiraf oleh MQA sendiri. Ira admit kolej ni tak famous sebab dia terletak kat kawasan yang sangat terpencil. Sebab tu orang tak tahu. Linton University College atau Kolej Universiti Linton ni terletak di Mantin, Negeri Sembilan. Ira pilih kolej untuk sambung belajar sebab dekat. Ye, dekat sangat dengan rumah. Kalau Ira pergi tempat lain banyak guna duit. So, Ira beruntung sebab dekat dengan parents hihi.

Macam mana Ira boleh masuk sini pulak?
Haa, masa tu Ira kerja hotel and then tiba2 ada orang call. Rupa rupanya agen kolej tulah. Dia call Ira susah payah untuk tarik Ira masuk dalam kolej tu. Dia contact mak Ira untuk dapatkan persetujuan. Lastly, Ira dapatlah masuk sini. Tak naklah cerita panjang. Pasal Ira terpaksa berhenti 24 jam kerja hotel tu semua. Tu semua demi kebaikan Ira jugak. Ira nak sambung belajar. Tu impian Ira selama ni ke menara gading.

Belajar kat sini memang kos dia mahal sebab swasta kan. Tapi Ira dapat pinjaman dari PTPTN. Ira ada jugak terbaca kat artikel mana entah, ada yang cakap kolej ni penipu sebab tak bagi duit poket. Ada jugak yang cakap kolej ni tak bagus and whatever lah. Ira rasa was was bila baca pasal tu. Bila dah rasa was was Ira cubalah tanya agen Ira sendiri. Rupa rupanya duit PTPTN tu memang semua untuk kos pembelajaran Ira kat sini. Tak dapat duit poket. Faham...

Tujuan Ira nak review pasal kolej ni ialah nak famous kan kolej ni lah. Ni universiti kolej eh! Bukan kolej kemahiran. Memang universiti. Pengalaman Ira kat kolej ni, seronok jugaklah dapat kenal dengan kawan kawan dari Sarawak. Tak pernah2 kenal dengan orang sarawak jadi kenal and tahu budaya dia orang. Yang paling best masa kat orentasi. Sumpah best. Cuma Ira masuk minggu kedua tu yang lambat sikit kenal dengan student2 yang sama batch dengan Ira.

So sekarang, Ira baru semester yang ke-2. Ira ambik course Business Studies. First year ehh. Otak dahlah lemah kira kira tapi takpelah redha jelah. Ni semua ada hikmahnya kenapa Allah letakkan kita sesuatu tempat tu. Oklah sampai sini je nak share! Yang pasal result first sem Ira tu lain kalilah ehh. Apa apa korang boleh pergi kat laman web kolej tu sendiri.


P/s : Nanti kalau dapat tawaran sambung belajar kat kolej ni janganlah tolak awal awal. Cuba fikir dulu mana yang baik mana yang buruk :)


5 comments:

Anonymous said...

awak buat foundation ke diploma? And bayaran dia kene bayar berapa ya?

Naddy Elysa said...

@Anonymous Nad ambik diploma. Untuk pengetahuan awak, Nad belajar kat sini under pinjaman ptptn.

Farah said...

Assalamualaikum,, nak tanya dioloma nursing dkt situ bagus tak? Sebb saya dpt full scholar ke U ni tapi saya was was lpas baca blog2 yg kata U ni tipu semua..

Farah Safiah said...

Assalamualaikum, nak tnya diploma byrsibg dkat U tu bagus tak? Saya dpat full scholar utk blajar situ utk diploma ni,and diorang kata lpas diploma nnti kna buat intern ke seoul korea ,,mmng excited gila lah. Tapi was was lpas baca blog2 yg kata kolej ni tk bagus.. Apa pendapat akak ye?

Naddy Elysa said...

@Farah Safiah Waalaikumussalam.. Pendapat akak, sepanjang belajar diploma business kat luc ni okey je. Memang betul yang adik cakap tu, student diploma nursing ada buat intern ke seoul korea tu yang best dengar.. Kawan akak yang amik course nursing ni sendiri cakap. Mula2 akak masuk was2 juga macam adik bila baca blog2 yang kata luc ni tak bagus. Akak kat sini dah 2nd year dik.. Alhamdulillah takde apa pun. Cuma kena pandai sesuaikan diri aje. Kalau adik dapat full scholarship baguslah. Tapi advise akak, adik kena pertimbangkan dululah mana yang betul dan mana yang salah. Btw, kalau nak jugak sambung study sini amat dialu alukan datang ye =) Jadi junior akak hihi