Wednesday, 12 November 2014

Teringin Nak Jadi Novelis Popular Macam Kak Ain Maisarah

Assalamualaikum guys...

Nampaknya hari ni cuaca kurang baik. Hujan tambah petir. Hmm, korang sihat? Alhamdulillah tekak Ira dah beransur pulih setelah mengunyah gula-gula 'Wood' yang pahit tu. Haha! Kalau korang tengok tajuk post Ira tu macam teruja je en? Memang pun. Ira pun excited sangat nak tulis pasal Kak Ain Maisarah ni.

Nak tau siapa Kak Ain Maisarah ni? Kak Ain Maisarah ni, penulis novel remaja yang popular tau tak! Semalam Ira terjumpa novel baru bertajuk 'Aku Mahu Novelista' karya Ain Maisarah tau, Ira terkejutlah jugak bila tengok belakang muka surat novel tu tengok banyak novel remaja yang best2 karya beliau. Dalam novel tu jugak, ada tips macam mana kita nak jadi novelis.

Ira sebenarnya nak pinjam novel tu tapi malaslah sebab dah nak habis sekolah kan. So membazir jek. Kebetulan semalam duk kat library lama-lama sampai sejuk menggigil woi! Nasib baik cikgu tak marah. Lagipun dah akhir tahun ni, tak ramai yang datang. Cikgu pun kasi kita orang stay kat situ. Ok berbalik kat Kak Ain tadi, agak2 korang, macam mana beliau boleh menghasilkan banyak novel dalam setahun? Ira pun sebenarnya tak sangka jugak Kak Ain boleh tulis manuskrip banyak-banyak macam tu.

Lagi2 siri Aku Mahu tu. Semuanya best best! Selain novel cinta, Ira suka novel remaja jugak... Kita kalau nak jadi penulis novel ni, mestilah baca novel orang lain... Percaya kat diri sendiri yang kita boleh buat! Macam dalam novel 'Aku Mahu Novelista' tu kan, ada banyak tips tapi Ira tak ingat sangat apa tips dia. Yang Ira ingat, The Wannababes! Group yang popular kat Sri Bangsar tu upah Betty untuk siapkan manuskrip dia.

Lepas tu, Alif, Bella and Cempaka. Dia orang bertiga tu rajin tau cari idea. Dia orang bertungkus lumus siapakan manuskrip dia orang demi nak pergi Australia free. Haha best kan?

So, Ira teringin sangat nak jadi novelis popular macam Kak Ain. Jadi novelis ni dapat duit tau... Sebab tulah Ira tanam azam untuk jadi penulis ni. In shaa allah! Doakan Ira tau :) Kalau korang free, bacalah E Novel yang Ira post kat blog ni. Sambil2 tu, klik lah sekali iklan nuffnang tu. Hehe

Ok lah bye bye !

No comments: