Thursday, 8 January 2015

Ohhh Stalker #15

Bab 15
Shahrul mencari-cari kelibat Alya. Tak nampak batang hidung pun. Mungkin dia belum sampai kut. Aina kata dia mesti akan datang.

Sampai saja di depan kedai Secret Recipe, aku terus memakirkan motosikalku. Aku pantas masuk ke dalam restoran itu. Mana si Aina ni? Aku datang awal sebab aku tak nak dia tunggu aku. Aku ternampak seorang lelaki yang duduk di bahagian belakang sekali. Gaya dia macam Shahrul. Dengan topilah bagai.

Aku terus menghampirinya. Memang tepat sangkaanku yang dia ni Shahrul. Aku pura-pura nak pergi dari situ lantas dia melambaikan tangannya. Aku pun berpaling lalu mengukirkan senyuman. Hilang rasa sedih aku tadi tengok senyuman manis dia.

“Sinilah Tasha...” Laungnya.

Aku mengambil tempat di depannya lalu mata kami bertatapan untuk seketika. Lama aku merenungnya. Rindu jugak kat dia setelah lama tak jumpa.

“Saya gembira dapat jumpa awak, Tasha...” Getusnya ikhlas.

“Aku pun. Eh bukan sepatutnya Aina ke yang datang sini?” Ujarku hairan. Yalah aku dengan Aina kan dah janji tengah hari tadi.

Nope. Sebenarnya macam ni ceritanya, Aina suruh awak datang sini sebab nak satukan awak dengan saya. Maaflah sebab sepanjang kita kat sekolah, saya tak pernah tegur awak dan buat bodoh je depan awak. Saya nak mintak maaf sangat Tasha.” Rintihnya.

“Takpe Shahrul. Aku pun dah lupa semua tu.  Haa sebelum aku terlupa nah ambiklah ni.”
Shahrul sempat memesan dua potong kek vanila coklat pada waiter. “Thanks, saya bukak sekarang tau.” Getusnya lalu membuka balutan kotak hadiah itu.

Alangkah terkejutnya Shahrul apabila membuka kotak hadiah itu. Dia tak sangka yang Alya sanggup belikan hadiah ni khas untuknya. Dia juga yakin yang Alya sudah mula sukakannya. Mungkin kau dah cintakan aku, desis hati Shahrul.

“Mana awak beli hadiah ni? Buat sendiri ke tempah...” Soalnya. Nak tau aku bagi hadiah apa kat Shahrul? Hadiahnya ialah coklat dengan t-shirt I AM. Tau tak apa benda t-shirt I AM tu? Alah t-shirt trend sekarang tu...

“Mestilah tempah. Yang coklat tu aku beli. Susah payah tau aku beli semua ni khas untuk kau. Aku mengaku yang aku dah mula sayangkan kau. Aku cintakan kau Shahrul.” Ujarku tulus. Sebenarnya aku nak tukar panggilan aku. Yalah panggilan dia punyalah sopan. Awak saya wei!

“Saya dah agak dah. Awak mesti jatuh cinta punya kat saya macam mana saya jatuh cinta kat awak masa stalk awak dulu. Sebab tulah saya cari awak sampai Penang ni.”

“Eii perasan! Kalau aku tak jatuh cinta kat kau macam mana? Mesti kau couple jugak dengan si Tina tu atau Aina. Kalau kau suka Aina lagi best! Dia tu baik... Tak macam aku ni jahat. Kau stalk aku? Alah dekat facebook aku tu bukannya ada apa sangat. Setakat anime lepas tu gambar kucing je banyak” Getusku.

Pesanan sepotong kek vanila coklat dah pun sampai! Aku bila nampak kek, apa lagi terus ngaplah! Shahrul hanya memerhatikanku. Agaknya aku ni gelojoh sangat tu yang dia diam jek.

“Kalau saya tak jatuh cinta kat awak mungkin Allah swt temukan saya dengan orang lain. Saya memang pernah couple dengan Tina tapi takde jodoh. Mungkin jodoh saya dengan awak? Awak ni tak baiklah cakap macam tu... Saya dengan Aina tu kawan rapat je. Tak lebih dari tu. Kan saya dah pernah bagitahu awak dulu, hanya awak di hati saya.

Kalau saya dah suka seseorang tu, saya akan terima seadanya. Saya tak stalk facebook awak tapi...”

“Tapi apa?”

“Blog. Saya terjumpa blog awak kat dalam facebook awaklah haha. Kalau dah suka, pandai-pandai cari. First time saya jadi stalker tau.”

“Tasha... Awak dengar tak ni?” Desisnya. Aku masih leka dengan kek yang kumakan lantas Shahrul mencuit hidungku. Sesuka hati dia je...

“Dengarlah pak cik! Kek ni sedap sangat. Tu yang aku...”

“Bibir awak comot.” Getus Shahrul lalu mengelap bibirku dengan tangannya. Ya Allah Alya, machonya dia!

“Thanks....” Kataku seakan berbisik.

“Shahrul, sebenarnya ada benda penting aku nak bincang dengan kau ni. Aku harap kau tak marah.”
“Macam mana saya nak marah kalau awak belum cakap lagi. Lagipun saya bukan suka nak marah-marah orang.” Tukasnya.

“Minggu depan aku nak bertunang dengan abang Afiq.” Ujarku lurus.

“Apa awak cakap? Bertunang? Eh dia kan abang kandung awak. Mana boleh kahwin!” Getus Shahrul mula menyinga.

“Tak Shahrul. Panjang ceritanya. Actually abang Afiq anak angkat papa dengan mama aku. Mula-mula aku pun tak boleh nak terima kenyataan tapi nak buat macam mana. Dia bukan muhrim aku. Minggu depan kita orang kena bertunang secara paksa.” Terangku sebak.

“Habis tu awak nak saya buat apa?”

“Aku nak kau tolong aku batalkan pertunangan tu. Kita kan saling mencintai. Kau sanggup ke tengok aku bertunang dengan orang lain? Kalau kau sayangkan aku, kau batalkan pertunangan tu. Kalau tak, sampai bila-bila aku takkan maafkan kau. Sorry to saylah. Perangai aku memang ni. Aku tak macam perempuan lain yang suka serang-serang orang.”

“Saya pun tak sanggup nak lepaskan awak macam tu je. Insya-Allah kalau takde halangan saya akan batalkan pertunangan tu atau saya yang akan melamar awak tak lama lagi.” Gumam Shahrul.
“Okey.” Jawabku pendek.

Kata-kata Alya masih terngiang-ngiang di dalam fikirannya. Betul ke dia nak bertunang atau dia sengaja nak jauhkan diri dari aku? Tak mungkinlah. Tasha cintakan aku sorang, takkanlah dia nak bertunang dengan orang yang dia dah anggap abang kandung dia sendiri. Mustahil, getusnya ketika di balkoni.

Dia memandang ke arah langit. “Ya Allah, permudahkanlah segala urusanku. Aku tak mungkin lepaskan Tasha macam tu je...”

“Arul, kenapa ni?” Tegur kak Shahira dari belakang.

“Kak, dia nak bertunang dengan orang lain. Tapi... Rul tak sanggup nak lepaskan dia.” Getus Shahrul pada kakaknya.

“Siapa dia tu?”

“Alya Natashalah. Dia ada mintak tolong Rul batalkan pertunangan tu tapi Rul tak berani nanti ayah cakap apa pulak kan. Ayah bukan boleh kalau Rul buat kecoh kat pertunangan orang. Lagi-lagi family Tasha tu VIP. “ Bidasnya.

“Kalau akak pun tak berani nak buat macam tu. Tapi terpulang kat Rullah. Kalau Rul sayangkan dia, Rul batalkan jugak demi dia.”

“Tapi, macam mana kak? Nanti kalau Rul tak batalkan, Tasha takkan maafkan Rul sampai bila-bila. Masalahnya sekarang, Rul tak berani kak. Tak berani!” Bentak Shahrul.

“Macam ni lah dik, tak payah batalkan senang. Cari yang lebih baik dari dia. Allah swt kan sentiasa mempunyai rancangan yang indah untuk kita. So, biar jelah dia bertunang. Alah tunang je kut.”
“Okey. Kalau macam tu, Rul redha jelah. Biarlah Tasha nak fikir apa pasal Rul yang penting Rul nak dia tau yang Rul sentiasa sayangkan dia dan takkan lupakan dia walaupun dia dah berkahwin sekalipun. I will love her until Jannah...

“Macam tulah adik akak.” Puji kak Shahira lalu tersenyum nipis.


No comments: