Sunday, 4 February 2018

Nota IPTA dengan IPTS

Assalamualaikum...

Pagi burung2 hantu sekalian... Ira dah lama tak overnight ni. Takpe esok kelas petang bolehlah layan blog sampai ke pagi! Huhuhu. Takde sape nak teman chat kan... So jom baca apa yang Ira akan melalut kejap lagi!

First of all...

Apa benda IPTA tu? IPTS amenda lak?

IPTA tu maksudnya Institut Pengajian Tinggi Awam macam contohnya UITM, UTM, USM dan sengkatan dengannyalah.

IPTS pulak... Institut Pengajian Tinggi Swasta macam Lintonlah. Ira tahu kolej Ira tak famous tapi tugas Ira nak promote kolej Ira! Biar ramai2 sambung belajar kat sini. Yelah sunyi sepi je kan. Bila ada event baru nampak ramai. Kalau korang pernah dengar nama kolej pelik2 tu pun sebahagian IPTS. Macam contoh KDU, MSU (Biasanya MSU ramai yang dah tahu), Kolej Subwaylah dan lain2. So kat sini Ira bukan nak explain pasal kolej2 ni semua. Ira just nak share pasal nota...

Image result for books and notes

IPTA

Lecturer Ira selalu cakap kalau belajar kat IPTA banyak guna duit untuk beli buku tebal2 macam gambar kat atas tu. Gambar tu sekadar hiasan je eh. Memang dulu Ira nak sangat belajar kat universiti awam tapi dah dapat belajar kat Linton pun alhamdulillah asalkan dapat sambung belajar kan. Lagipun kalau belajar kat IPTA susah nak cari buku bila buat assignment.  


Image result for slides notes powerpoint

IPTS

Ira tak sure kolej swasta yang lain guna nota slide jugak atau tak tapi yang pastinya Linton University College memang banyak guna nota slide power point ni. Jarang guna buku tapi ada jugak subjek yang guna buku. Tak banyak. Tapi Ira bersyukur sem 3 ni tak guna buku langsung. So jimat duit hehehe. Lecturer baik sebab tolong copykan nota2 slide untuk student. Thank you lecturer! Yang pastinya kalau kita orang buat assignment banyak copy paste dari internet :p Sebab tu buku2 kat library tu jarang dipinjam. Komputer jelah selalunya jadi mangsa Ira buat assignment. Nak bawak lappy sendiri pemalas.

Macam Ira cakap tadi tujuan Ira post pasal ni sebab nak promote Linton University College. Nak hot kan nama kolej ni. Biar satu dunia tau cewahh. 

No comments: