Saturday, 10 February 2018

FOUNDATION & CONCEALER

Assalamualaikum..

Hai semua!

Seperti yang dijanjikan, Ira akan share pasal penggunaan foundation dan concealer. Disebabkan Ira tau basic je so Ira copy paste jelah ehh. Hope korang faham.

FOUNDATION


Image result for FOUNDATION

Sebelum nak copy paste, Ira nak bagitahu kepada yang beginner...

Foundation ni ada banyak jenisnya. Tapi sesetengah yang Ira tahu foundation ni ada yang jenis stick, liquid, krim, yang jenis macam bedak pun ada. Dan yang paling menarik Ira jumpa foundation yang ada 4 colour. Pernah jumpa tak? Takkan tak pernah. Banyak jual kat pasar malam. Hehehe.

Kalau nak tengok macam mana rupa2 jenis foundation ni, haa ni dia :-

Image result for FOUNDATION

Ni liquid + krim + bedak

Image result for foundation liquid


Image result for stick foundation

Stick Foundation
Image result for foundation 4 color

Ni dia gaiss... Foundation 4 colours...  Cara nak pakai? Elok pakai warna yang sesuai dengan kulit korang and pakai yang gelap sikit. Warna yang macam coklat cadbury tu.


So foundation ni fungsi utamanya ialah bedak asas pertama yang korang guna sebelum nak pakai make up yang lain. Maksudnya sebelum korang pakai cream contour yang warni warni bagai tu apa semua. Then boleh dikatakan untuk cover sunburn muka korang. Ratakan guna span, brush dan beauty blender. Biasanya orang guna beauty blender. Tapi Ira guna benda alah pink tu untuk blend krim collagen Ira huhuhu.

CONCEALER

Concealer ada banyak jenis. Biasanya Ira jumpa dalam bentuk liquid, cream, stick, lisptick dan pensel. Banyaklah. Concelear ni fungsi dia bagus sikit dari foundation. Sebabnya concealer ni boleh tutup cacat cela kat muka korang. Macam bekas jerawat ke, pori dan yang paling penting sekali eyebag bawah mata. Walaupun Ira tak selalu pakai benda2 ni tapi Ira admit foundation dengan concealer ni boleh tolong kulit korang jadi flawless, putih gebu gitu! 

Image result for concealer


Image result for concealer

Image result for concealer


Image result for concealer

Yang ni jangan salah faham pulak ye. Ni concealer bukannya eye shadow! Eye shadow lain. Concealer lain. Ni namanya concelear jenis cream.

Nampak serupa tapi tak sama. Apa benda? Foundation dan Concealer lah. Ira ni dikategorikan sebagai beginner jugaklah. Berkat belajar dari tutorial Asyallie. Tu yang tahu sikit2. Bukan tutorial Asyallie je. Banyak. So kalau nak belajar make up Ira syorkan korang tengok youtubelah ye :) Kalau malas, haa tengoklah sape2 yang suka make up. Mak korang ke. Kakak korang ke. Jangan terkejut sekarang budak2 pun dah pandai bersolek. Bergaya macam artis! Kalahlah korang huhuhuhu

Liya Maisarah kenal kan? Bukan dia je. Ramai lagi. Tak payah jauh2. Junior kat Linton pun berlambak yang lawa2. Yang hot gitu. Freshie2 kita. Hehehehehe =)

Alhamdulillah selesai jugak entry ni walaupun Ira banyak guna bahasa rojak. Yelah takut cara Ira explain korang tak faham. Nak copy paste banyak entry blog Indon. Pastu ada blog yang tak boleh copy. So Ira try hard lah nak explain dengan cara Ira sendiri. Rujuk Encik Google.

P/s :

Kalau dah pakai concealer, tak payah pakai foundation pun takpe :) Lagi2 kalau muka korang bersih. Elok pakai bedak aje. Macam Ira :) Malas nak beli foundation and concealer sebab membazir and then muka Ira dah bersih. Syukur alhamdulillah...





2 comments:

Lyssa Faizureen said...

teringin pakai PRO conceal tu... tapi tak beli lagii..

Naddy Elysa said...

@Lyssa Faizureen tulah kak. kita pun teringin sangat nak pakai foundation tu. entah apa agaknya rasa bila apply kat muka sendiri... huhu