Sunday, 21 August 2016

Tentang purdah dan Hidayah Allah SWT

Assalamualaikum...


"Pakai purdah adalah sunat Nabi Muhammad SAW dan juga sunnah. Allah SWT akan memberikan ganjaran yang besar bagi sesiapa yang melakukan sunnah. Title syurga akan diberikan ke atasnya..."

Ira sendiri tak tahu kenapa hati Ira terbukak nak pakai purdah ni. Kalau nak ikutkan Ira ni bukan baik sangat pun. Dulu bila tengok orang pakai purdah atau niqab dalam hati mesti ada rasa pelik. "Kenapa orang tu pakai purdah? Ira dulu gelar orang yang pakai purdah ni orang arkam. Padahal kebanyakkannya orang yang pakai purdah ni orang arab kan sebab kat negara dia orang padang pasir.

Ramai yang mempersoalkan tentang purdah ni. Lagi lagi kat Malaysia. Sampai ada orang cakap orang yang pakai purdah ni ajaran sesat. Astagfirullah. Bila Ira kaji balik pasal purdah ni, sama sekali berbeza. Ajaran sesat? Pelik betul. Orang tutup aurat dengan sempurna pun cakap ajaran sesat. Isteri dan anak perempuan Nabi Muhammad SAW juga berpurdah. So? janganlah anggap meraban macam tu.

Secara jujurnya, Ira belum lagi pakai purdah. Cuma hati ni terbukak bila tengok orang orang yang pakai purdah. Kawan Ira cakap bila kita pakai purdah automatik diri kita rasa dilindungi. Macam yang Ira cakap, orang akan pandang kita melalui mata bukan tubuh badan kita. So kat situ dah nampak dah yang kita dah tutup aurat dengan sempurna. Ada jugak orang cakap, nak pakai purdah niat kena betul, bukan nak ikut ikut orang. Ye betul.

Ira selalu harap yang Allah SWT betul betul bagi hidayah kat Ira supaya Ira berubah. Berubah sepenuhnya. Ira tak nak pakai purdah sekarang sebab keadaan. Keadaan yang tak mengizinkan. Kawan Ira nak bagi pinjam purdah dia untuk Ira pakai satu hari. Ira ada jugak terbaca kat blog blog orang lain pasal etika berpurdah.

Niat kena betul. Then, bila kita pakai purdah automatik kita pun akan berubah. Tapi kan, tak semua orang yang pakai purdah ni baik. Kadang yang pakai purdah ni nak tutup aib dia. Macam syaitan yang bertopengkan manusia macam tu?

Hmm insya-allah hope Ira tak macam tulah. Ira cuma terfikir, "Sempat ke aku bertaubat? Buatnya aku mati esok, tak sempat nak mengucap dua kalimah syahadah kalau aku terus terusan perangai macam ni." Haa sebab tulah. Ira takut kalau Ira kemalangan teruk ke. Then tidur tidur terus pergi macam tu. Tak sempat nak kumpul ibadat yang secukupnya untuk kita ke akhirat nanti. Benda tulah yang selalu Ira fikir. 

Mungkin Allah SWT bagi Ira sakit sebab bila kita sakit, kita akan ingat Allah. Subhanallah, baiknya Allah SWT kerana masih bagi Ira peluang untuk berubah sebelum Ira pergi. Ira harap Ira takkan sia siakan peluang ni untuk Ira bertaubat. Insya-allah...



No comments: