Sunday, 28 August 2016

PEREMPUAN ~

Assalamualaikum...

Image result for girls ootd tumblr

Girls?

Horray dah habis trial hahaha! Kau jangan suka sangat, spm tak lepas lagi... Entah apa result yang keluar nanti. Janganlah ada yang failed... 

Malam ni saja nak cakap pasal attitude perempuan. Macam biasalah Ira pun perempuan, so senang sikitlah nak berhujah pasal perempuan ni. Kalau dah namanya perempuan, tak habis dengan lelaki, fesyen, dress up, cakap banyak like me. Then overthinking tak tentu pasal sampai sakit kepala. Bila nak period je mulalah bad mood. Betul tak kaum hawa?

First of all, kuat makan. Perempuan memang kuat makan. Itu fakta wajib. Macam Iralah. Nampak badan kecik tapi kalau bab makan, amik kau! Monster pun kalah. Lagi lagi kalau ada aiskrim... Pergh! Tengah kempunan ni. Hehehe. Pernah tak, bila merajuk balas chat nak tak nak aje. Lepas tu kalau marah betul balas chat dah macam karangan. Yeah, itu Ira jugak. Macam lion!

Tu antara ayat yang Ira copy dari facebook dan sememangnya sama dengan perangai Ira sendiri. Kalau korang tak kenal Ira betul betul memang Ira akan jadi pendiam. Pendiam yang amat. Sampai orang pun ingat Ira sombong. Bila dah kenal, semua cerita Ira akan bukak. Tapi err, Ira tak berminat sangat nak bercerita pasal orang. Mengumpat eh kata orang? Sebab benda tu kan berdosa besar. Kadang kadang kan kita sendiri tak sedar yang kita tengah mengumpat orang. Ira ada dengar dari tazkirah ustaz, perempuan ni nak masuk syurga senang aje. Jaga lidah sebab kat neraka ramai penghuni perempuan dari lelaki. Jaga solat, tutup aurat dengan sempurna. 

Kalau bab fesyen pulak, tak salah nak pakai apa pun asalkan yang menutup aurat. Sekarang ni Ira tengah praktis jugak tutup aurat dengan sempurna. Yang paling best Ira dah cuba pakai purdah. Alhamdulillah selesa sangat. Cuma nak makan dengan minum jelah susah sikit. Yang tak bestnya perempuan ni senang nak nangis. Yalah hati perempuan kan lembut. 

Nanti dah kahwin kena belajar masak pulak dari mak Ira. Tak pun tengok tengok sikit resepi kat encik google. Kalau tak pandai masak nanti lari pulak DIA. Haha. Sedangkan nak potong bawang merah pun payah. Apa lagi nak potong ayam nanti. Huhu sedih betul. Nasib baiklah Ira dah tau sikit masak sambal. Hihi!




No comments: