Friday, 8 April 2016

Antara rupa dan hati, mana satu yang penting?

Assalamualaikum...




Kesian blog ni. Asyik diabaikan jek. Tengoklah siapa tuan punya blog ni. Pemalas nak update blog. Apa apa pun still nak bukak blog jugak kan? Bila ada kerja berkenaan dengan internet, tangan terus laju nak bukak new tab then update... Ira tak tipu sebenarnya bulan april dengan bulan mei nanti masa Ira padat betul. Tengoklah bila Ira list kan semua kerja yang patut buat. Memang banyak oh!

Dengan kerja kursus akaun lagi, kena buat dalam masa sebulan! Then oral untuk english dan tambah lagi dengan homework yang bertimbun. Takpelah tahun last kenalah banyak berkorban sikit. Walaupun kadang kadang stres jugak bila fikir pasal semua kerja ni. Macam tak cukup cuti dua hari ni. Lepas tu Ira risau pasal mid year exam nanti. Ya Allah, banyak betul kerja... Chill!

Ok kita berbalik pada tajuk post hari ni. Antara rupa dan hati, mana satu yang penting? Haa, jawab cepat! Lagipun korang dah lama tak komen kat blog Ira en. Sampai hati... Bagi Ira, dua dua penting. Tapi hati lagi penting. Rupa tu cuma sampingan je. Tapi sekarang ni orang lagi suka cari pasangan yang mengikut rupa. Terutamanya lelaki. Betul tak? Perempuan tak kisah asalkan lelaki tu boleh ambik hati dia dan jaga dia. Hehe... Macam Iralah. Ira tak kisah lelaki tu handsome atau tak. Kalau dia pandai ambik hati Ira dan ikhlas nak berkawan, Ira terima. Kalau tak, jangan harap! 

Ira ni kadang kadang boleh detect jugak siapa yang suka pilih pasangan yang ikut rupa. Banyak... Yang paling banyak kat sekolah Ira. Ira selalu dengar dia orang nak cari yang lawa lawa je. Yang tak lawa reject. Ada pulak macam tu? Tapi kalau dah jodoh, siapa yang nak tolak kan. Memanglah Ira selalu dengar lelaki kalau dah matang dia akan cari yang solehah. Ira rasa istilah tu dah tak sesuai sebab Ira tengok lelaki sekarang memang tak pandang yang tak ada rupa. Wahai kaum lelaki, korang boleh tahu ke yang cantik tu hati dia cantik jugak? Tak semestinya. 

Ira tak nak mention kaum perempuan kat post ni. So sekarang, Ira mention lelaki je. Maaf......! Sebab tulah Ira ni tak ada peminat. Cehh :P Kan Ira dah cakap, Ira ni bukan tak cantik, tapi kurang cantik. Ira takkan berkawan dengan orang yang suka memilih kawan ni. Eh jangan ingat tak ada orang yang pilih kawan ni. Ada. Kat sekolah Ira pun ramai orang macam tu. Yang cantik jadi geng dia. Budak budak hot, hipster konon. Padahal sebaliknya. Hmm...

Bagi Ira semua orang kat dunia ni kawan Ira. Siapa yang tak kenal Ira, dia memang tak berminat nak jadi kawan Ira. Siapa yang dah betul betul jadi kawan Ira, Ira akan layan dia macam adik beradik Ira. Tak percaya? Datanglah sini... Bak kata dalam gambar tu, kecantikan menarik mata yang memandang tapi personalitinya menangkap hati. Yeke? Gambar tu yang cakap... Tak tahulah betul ke tak. Ira sokong siapa yang pilih pasangan yang tak mengikut rupa dan bercinta lepas kahwin ni. Ira akui bercinta lepas kahwin memang best. Kau dah kahwin ke? Eh takdelah. Saja je cakap. Walaupun Ira ni teringin sangat nak bercinta macam orang lain. Buat masa sekarang, belum ada jodoh yang sesuai lagi. Hihihi. Belajar dulu ya dik... 

Ira selalu cakap dengan mak Ira, "Kakak nak kumpul duit dulu, tolong family dan barulah sambung belajar." Jodoh tak termasuk. Mak Ira selalu cakap nanti kau kerja jumpalah tu. Insya-Allah amin. Ira harap satu hari nanti Ira jumpa jodoh yang sesuai.. Jangan lupa doakan Ira dalam spm ya :)

Kesimpulannya, hati lagi penting dari rupa kerana rupa hanyalah sampingan saja. Nak cari orang yang ada rupa boleh, tapi berpada padalah. Jangan over! Kita semua ni memang ada rupa. Semua ciptaan Allah swt, semuanya cantik. Sekian.



No comments: