Assalamualaikum readers...
Memandangkan Ira tak tidur lagi ni, Ira nak share dengan korang tentang resepi Oreo Cheese Cake. Sedapnya! Jom kita buat sama-sama kek ni. Cehh haha :)
Bahan-bahan untuk dasar biskut :
2 cawan penuh biskut Oreo ( kalau suka tebal. Lebihkan lagi)
2 sudu besar butter
1/4 cawan brown sugar
1 sudu teh serbuk kulit kayu manis
Bahan untuk Cheese Cake :
2 bekas soft cheese jenama Philadelphia ( 300 gram setiap bekas)
1 cawan gula
1/3 cawan sour cream
3 biji telur
2 sudu besar tepung gandum
1 1/2 sudu teh esen vanilla
1 biji jus lemon yang diperah
1 1/2 cawan biskut Oreo yang dihancurkan (belah 4)
Hiasan (takda pun x apa) :
1 paket kecil milk chocolate
1/2 cawan whipped cream
Cara Untuk membuat dasar kek :
1.
Hancurkan biskut yang dah dikeluarkan krimnya. Kalau ada pengisar
kering lagi senang. Cepat kerja. Nak kerja renyah pun ada. Masukkan
biskut dalam plastik. Kemudian ketuk dengan lesung batu atau kayu
pencanai. hehe.
2.
Gaulkan dengan butter yang telah dicairkan. Masukkan brown sugar dan
serbuk kayu manis. Gaul dan cuba genggam sehingga boleh dikepal. Kalau
anda tambah kuantiti biskut. Makanya silalah tambah sedikit lagi
kuantiti butter ya.
3. Kemudian tekan di atas loyang yang sudah dialas dengan kertas minyak.
4. Sejukkan di dalam peti ais sebentar. Kemudian bolehlah teruskan dengan kerja-kerja membuat adunan cheese.
Cara-caranya :
Dedahkan soft cheese Philadelphia pada suhu bilik untuk memudahkan kerja-kerja memukul. Sebaiknya satu jam atau dua sebelum kerja-kerja memasak dimulakan.
2. Pukul cheese dengan menggunakan mixer pada kelajuan sederhana selama 3-4 minit. Sehingga cheese benar-benar kembang.
Kalau takda mixer pun tak apa.
Gunakan tangan yang Allah berikan untuk tujuan memukul. Memang susah
sedikit. Pengalaman saya membuat cheese cake dengan menggunakan manual
(baca:tangan). Masa yang diambil untuk memukul cream cheese sahaja ialah
20 minit ya kawan-kawan. Ada berani kah? ;)
3.
Bila cheese dah kembang. Masukkan gula dan teruskan memutar selama 3-4
minit lagi. Bila nampak gula dah sebati denga cheese kira ok la.
4.
Seterusnya masukkan sour cream dan terus memutar untuk jangka masa 3-4
minit lagi. Tak perlu putar lama-lama. Cukup sekadar bahan tu sebati.
Lepas ni nak putar bahan lain lagi.
5.
Kemudian, masukkan tepung, jus lemon dan esen vanilla. Teruskan
kerja-kerja memutar lagi ye. Kali ni tak perlu lama. 1 atau 2 minit dah
cukup.
6. Kaupkan bahagian tepi bahan yang kurang mendapat kasih sayang mixer.
7.
Pecahkan telur sebiji. Putar selama 1 minit. Kemudian pecahkan sebiji
lagi. Putar 1 minit. Pecahkan telur yang terakhir dan pukul lama sikit.
2-3 minit.
Untuk
terakhir kali. Kaupkan semua bahan supaya sebati dan bersatu dengan
yang lain. Bersihkan tepi-tepi mangkuk yang bersepah akibat dari
percikan semasa memutar.
Keluarkan
bekas yang mengandungi dasar kek. Patahkan biskut Oreo dengan
menggunakan pisau untuk mendapatkan pecahan yang cantik. Tapikan, bila
dah tenggelam dalam adunan. Tak nampak dah pun cantiknya. kehkehkeh.
Untuk membakar :
Gunakan kaedah water bath. Rujuk entry sebelum ini. Di sini.
Suhu
yang saya gunakan ialah 150' C atau untuk gas pada tanda no 4 selama 45
minit. Sekiranya menggunakan dapur gas. Anda perlu tambah 10 minit
sekiranya kek menampakkan tanda-tanda masih lembik sangat di tengah
apabila digoyangkan.
Kemudian tutup api oven. Keluarkan aluminium foil. Kalau tak nanti kek lembab kat bawahnya.
Biarkan kek di dalam oven selama 2-3 jam sebelum dikeluarkan. Masa ni bila digoyangkan bekas akan nampak seolah kek belum masak sepenuhnya. Tak apa. nanti bila dah dibiarkan 2-3 jam lagi selepas api ditutup. Kek akan masak lagi dengan saki baki panas yang ada.
Selepas tu masukkan dalam peti ais. Nak bagi sejukkan dia sebelum dimakan. Paling kurang 4 jam.. Kalau buat malam. Esok pagi boleh makan dah. Kalau tak sabar. haha.
Pengalaman Kak Irma, 4 jam tu dah ok la. Kalau lama sangat nanti susah nak keluarkan. Dia dah melekat kat tepi loyang. Nanti tak cantik bila nak keluarkan.
Biarkan kek di dalam oven selama 2-3 jam sebelum dikeluarkan. Masa ni bila digoyangkan bekas akan nampak seolah kek belum masak sepenuhnya. Tak apa. nanti bila dah dibiarkan 2-3 jam lagi selepas api ditutup. Kek akan masak lagi dengan saki baki panas yang ada.
Selepas tu masukkan dalam peti ais. Nak bagi sejukkan dia sebelum dimakan. Paling kurang 4 jam.. Kalau buat malam. Esok pagi boleh makan dah. Kalau tak sabar. haha.
Pengalaman Kak Irma, 4 jam tu dah ok la. Kalau lama sangat nanti susah nak keluarkan. Dia dah melekat kat tepi loyang. Nanti tak cantik bila nak keluarkan.
Untuk hiasan :
Kalau tak nak letak ganache atau coklat cair pun tak apa. Terpulang.
Kaedah satu :
Pecahkan
satu peket kecil milk chocolate kepada ketulan kecil. Cairkan
menggunakan kaedah double boiled atau masukkan ke dalam microwave selama
20 saat. Keluarkan kacau. Kalau masih berketul, tambah lagi 10 saat.
Jangan dicairkan terlalu lama. Nanti hangus coklat tu ye kawan-kawan.
Bila coklat dah cair. Masukkah whipped cream dan kacau sehingga sebati.
Kaedah dua :
Masukkan whipped cream dalam periuk. Masak dengan api sederhana sehingga mendidih.
Tuang ke dalam mangkuk yang berisi coklat. Kacau sehingga coklat cair kesemuanya.
Tuangkan atas Oreo Cheese Cake yang sudah dikeluarkan dari loyang. Biarkan sejuk selama sejam.
Kemudian boleh di hidang.
Selamat mencuba :)
Comments