Assalamualaikum...
Holla gais! Dalam bulan puasa ni mesti teringin nak cuba masak pelbagai juadah kan? Haha lagi lagi juadah yang istimewa macam ayam adobo ni. Pernah dengar tak? Ira pun first time dengar ayam adobo masakan filipina ni. Padahal ayam masak kicap je pun. Cuma dia lain sikit. Ira tahu resepi ni dari drama bibik bibikku hahaha.
So nak cuba buat tak? Jom...
Bahan - bahan :
- 300g - 400g ayam
- 1 cawan cuka
- 3/4 cawan kicap (saya guna kicap lemak manis Jalen je. Bukan kicap pekat, bukan kicap cair.)
- 1/2 labu bawang putih (asingkan, titik dan buang kulitnya)
- 1 - 2 sudu teh lada hitam biji - Tidak perlu ditumbuk/dihancurkan kerana kita mahu rasa lada hitam yang tidak terlalu kuat. Just nice.
- 2 - 3 keping daun salam.
- Garam (jika perlu)
- Sedikit minyak untuk menggoreng ayam.
Cara cara :
- Bersihkan ayam. Perap ayam bersama cuka, kicap, lada hitam, bawang putih (jangan lupa titik/tumbuk dulu untuk keluarkan rasa garlicky-nya) dan daun salam. Ada yang perap semalaman supaya perapannya lebih mesra. Saya perap 2 - 3 jam je. Dah cukup dah, insya-Allah.
- Setelah diperap, gunakan frying pan (kuali leper) dan panaskan sedikit minyak. Sedikit sahaja tau! Goreng ayam hingga masak dan bahagian luarnya crispy sedikit. Balik-balikkan ayam supaya gorengan sekata.
- Setelah ayam masak, masukkan kuah perapan tadi dan didihkan seketika sehingga liquidnya reduced dan memekat sedikit. Perasakan dengan garam (jika perlu). Jika mahu kerangupan bahagian ayam dikekalkan, keluarkan ayam dari kuali sebelum reneh dan pekatkan kuah. Apabila nak dihidangkan baru masukkan ayam ke dalam kuahnya. Dua-dua cara pun boleh.
- Sedia untuk dihidangkan.
Selamat mencuba !
Comments