Assalamualaikum guys,
Mee kuning - 1 bungkus
Bawang merah - 1/2 biji
Bawang putih - 3 ulas
Halia - 1/2 inci
Serbuk kari (bancuh dengan air)- 5 sudu besar
Santan M&S - 1 kotak kecik
Kerang/sotong/udang/Ayam - ikut banyak mana nak
Fishball - 1 paket
Tahu (yang kering tu) - 1 paket
Taugeh
Daun sup
Cili merah
Sawi
Limau kasturi
Bawang goreng
Cara caranya :
Tadi Ira saja duk belek belek resepi kat google. Saja nak penuhkan slot resepi kat tutorial. Tu yang Ira cari resepi mana yang paling senang nak buat! Cehh macamlah aku yang buat :p Nanti suruh mak jugak yang buat. Haha tunggulah satu hari nanti baru boleh buat. Buat masa sekarang, Ira tak pandai masak! Masak makanan asas tu sikit sikitlah.
Ekceli sebenarnya mee kari ni sama je macam mee bandung. Fuh sedap gila kalau dapat makan mee kari malam malam ni. Dahlah Ira ni kuat makan! Naik gemuk dibuatnya :p Okey berbalik pada resepi tadi...
Bahan bahan :
Bawang merah - 1/2 biji
Bawang putih - 3 ulas
Halia - 1/2 inci
Serbuk kari (bancuh dengan air)- 5 sudu besar
Santan M&S - 1 kotak kecik
Kerang/sotong/udang/Ayam - ikut banyak mana nak
Fishball - 1 paket
Tahu (yang kering tu) - 1 paket
Taugeh
Daun sup
Cili merah
Sawi
Limau kasturi
Bawang goreng
Cara caranya :
- Tumbuk bahan yang berwarna merah tu.
- Panaskan minyak untuk menumis, tumiskan bahan yang ditumbuk sehingga garing.
- Masukkan air bancuhan serbuk kari. Biarkan sehingga mendidih.
- Masukkan kerang/sotong/udang/ayam dan fishball kacau rata.
- Masukkan santan dan air. Kacau sehingga masak.
- Jangan lupa masukkan garam jugak.
Hidangan :
- Celur mee kuning dengan air panas.
- Celur semua bahan yang berwarna purple tu.
- Siap!
Credit : Mr. Google :)
Comments